Hathayoga

Hathayoga är en av yogans grundgrenar, alla moderna yogaformer grundar sig på hathayoga, och den består av kroppsövningar, andningsövningar, meditation och olika reningstekniker.


Kroppsövningarna, asanas, består av vridande, böjande och sträckande ställningar, vilka utövas i takt med andningen. Asana betyder lätt och ställningarna intas på ett lätt och avslappnat sätt utan tvång eller smärta. Ställningarna förbättrar blodcirkulationen, sträcker och mjukar upp muskler och leder, lugnar ned nervsystemet och påverkar körtlarna så att hormonproduktionen balanseras.

 

Yogaövningarna stärker och renar kroppen, hjälper dig att skapa fokus, disciplin och inte minst balans mellan kropp och själ. Det handlar om att balansera och kontrollera motverkande energier - ha betyder sol och tha betyder måne, alltså värme - kyla, manligt - kvinnligt, yin - yang, att hitta jämvikten, balansen.


Hathayoga är inte gymnastik, inte en tävling och handlar inte om prestation utan om att bli medveten om sina möjligheter men även sina begränsningar.


Yogaövningarna påverkar människan på alla plan: fysiskt, mentalt, känslomässigt och andligt. Det är också ett sätt att lära känna sig själv och andra, att uppnå ett ökat välbefinnande och en ökad självinsikt. Men för de flesta är nog yoga helt enkelt ett sätt att behålla hälsa och välbefinnande i ett allt mer stressigt liv.


Om du är nybörjare eller inte har ingen betydelse, alla kan yoga!Namasté